2009. március 18., szerda

Születésnap(ok)



Írtam itt már arról, hogy Nagyapám március 15-én született, éppen idén 115 éve! De arról még nem, hogy így azután igyekeztem azokat a felkéréseket, amelyekben kiállítást, közreműködést kértek tőlem március 15-ére időzíteni. Vasárnap 15-én Szolnokon, az Aba-Novák Kulturális Központ galériájában nyílt meg az egykori Aba-Novák tanítvány Bényi László festőművész kiállítása. Kétszeresen is születésnap volt ez így, mert Nagyapám 1894-ben, Bényi 1909-ben éppen száz éve született.
És most pénteken (2009. március 20., 17:00) pedig a Ménesi úton található MCP Múzeumban nyílik az Aba-Novák ritkaságok című kiállítás. Ez is dupla születésnap lesz. A kiállítás ötlete és törzsanyaga Nagy András restaurátortól származik, aki így állít emléket édesapjának, Nagy Zoltán művészettörténésznek. Nagy Zoltán idén lenne 100 éves és azon kevés műtörténészek egyike, akik már életében Aba-Novák művészetének elismertetéséért dolgoztak. Tanulmányt írt róla, kiállítást szervezett műveiből, gyűjtötte munkáit, és személyes baráti kapcsolatot ápolt Nagyapámmal. Ennek a kapcsolatnak jónéhány ritkaság őrzi az emlékét. Láthatók lesznek Nagy Zoltán által féltve megőrzött Aba-Novák nyomólemezek, vázlatok, emlékek. Megmutatva a rejtett összefüggéseket. Olyan ritkán látható festményeket is bemutatnak, amelyek igazi meglepetésül szolgálnak. Az ismert képekhez képest egy másik Aba-Novák arcot ismerhetnek meg a látogatók. A családi hagyatékból nemrégen előkerült és restaurált, középiskolai tanulóként festett tanulmányképe is ki lesz állítva, melyet még polgári nevén, Novák Vilmosként szignált.
Egy alkotóművésznek csak így érdemes születésnapot tartani! És akkor halála után is tovább élhet a műveiben. És lám egy művészettörténész utóélete sincs ezzel másképpen.

Éljenek a születsénaposok! Éljenek a 100 évesek! Éljenek a 115 évesek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése