2009. március 17., kedd

Baszeszku



Hát itt most biztos igaz a nomen est omen! Én Sólyom Lászlót nem sokra tartom, az Ország egyik büntetése, hogy ilyen elnökünk van, pláne így megválasztva. Tudósi képességeit persze sohasem vontam kétségbe, se okom, se felkészültségem nem lévén ehhez. Amióta ő lakik a Sándor-palotában, amióta tudatosan törekedve rendszeresen kioktatja a széles publikumot, nagy ügyeket bagatelizál, kis dolgokból nemzetközi konfliktusokat gerjeszt, nos azóta én nem tudok rá tisztelettel és főleg pártolólag tekinteni. Egy öreg barátom szavaival: nem sólyom az, csak egy veréb. A kéznemfogós akciója óta pedig már emberi jellemvonásait is kétségbe vonom. Annak idején Orbánék kormányra jutva meghirdették: több mint kormányváltás, kevesebb mint rendszerváltás. Meg is valósították – minden tekintetben. Sólyom ugyan nem hirdetett ilyen nagyívű programot, de azért bejelentette, változtat az államfő korábbi, hagyományosnak mondható tevékenységén. És meg is tette, amit ígért. Hogy jól-e? Hát a sok körötte fortyogó ügy miatt mondom: kétes sikerrel...
Elnökünknek szokásává vált, hogy március 15-én valahol a határainkon túl ünnepel. A nemzet egységét kifejezendő. Most emberére akadt, mert odaát Romániában egy hozzá hasonlóan a szerepfelfogását alaposan túlértékelő elnök került az elnöki székbe. Elég, ha csak a lemondatását egy népszavazási kicselező mozdulattal lerázó tettére utalok: igazi populista demagóg, mindjárt a legrosszabb fajtából. Ráadásul túlméretes öntudattal, fiatal EU-tagként hatalmas arccal, politikailag és főleg diplomáciailag medvetáncosan mozogva. De tény: most (is) alaposan beakasztott. Az Index cikke szerint infernálisan túljátszotta méretesre dimenzionált szerepét. Már-már Csaut idézte, az pedig errefelé minden, csak nem a normális kapcsolat mércéje. Ellenkezőleg: az öntelt, neofita, trágyaszagú fizetőpincér magasan hordott orra, alacsony képességgel.
És amire szánalmas módon hivatkozott: fordítási hiba! Persze, meg írói munkásság, meg magánvélemény, és lárifári meg böszme! Miért nem azt mondta, amit Karinthy Frigyes mondott: paralelepipedon. Annak több értelme lett volna.
Látszólag ez a kudarc Sólyom kudarca. De csak látszólag. Ilyen penetráns elutasító gesztus sokkal inkább baszeszkut minősíti! Sólyom pedig bölcsen hallgatva saját nimbuszát növelheti. Most már karakán stratégának is beállíthatja magát. +1 pont Sólyomnak!
Jön még kutyára autonómia – csak ennyit mondhatok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése