2009. április 22., szerda

Na most akkor mi van?




Mi van itt, kérem? Mi a franc ez? Gyurcsány Ferenc magyar állampolgár, egy hete még hivatalban lévő miniszterelnök kontójára a lehető legalpáribb dolgokat lehet a neten közzétenni? Belekeverve nagyapóst, anyóst, feleséget, gyerekeket, proli anyát? Orbán Viktort, a virtuális miniszterelnököt tíz éve célkeresztben tartják, mondjuk a kőbányászkodó apjával együtt, de szerencsére a gyerekeket és Lévai Anikót eddig még megkímélték. Köcsögbuzicigányzsidóbotokszozzákmegélhetésizik első(?)vonalbeli közszereplőket. Lassan már föl sem tűnik. Ugyanakkor az esztergomi fideszes polgármester mindemellett
támadhatatlan lenne? Vagy ahogyan a lekonyult szentendrei fideszes kultúrpápa is majd egy féltucat szentendrei fórumozót perelt be, mert őt bizony a neten nagyon megbántották. A magyar jogszolgáltatás erősen túlterhelt, irdatlan ideig húzódnak az ügyek, és igen nagy selejtszázalékkal dolgoznak (biztosan majd jól fel leszek én jelentve ezért...). Az meg szinte mindennapos dolog, hogy ugyanabból az anyagból a másodfok egészen más levest főz, mint amit a korábbi kotyvasztott. Függetlenek ők, támadhatatlanok, és ugyanúgy össze is zárnak, ahogyan az orvosi kar is megvédi még a lábfelcserélős, gézbenefelejtett, terhességet nem észlelő fehérköpenyeseit is. Ha a borítékról szól a történet akkor azért nem annyira működik ez a dolog, de azért kármentésként zárnak.
Szóval ez az esztergomi polgi eddig sem volt alanyeset. A 2006-os árvíz környékén kekeckedett az ivóvíz miatt az állammal, majd gyújtogatást követtek el az épülő házán (dupla Kóka-effektus?), volt elveszített jogvitája a jegyzőjével, nem is akarom folytatni ezt a sort, mert ez már a múlthoz tartozik. Csak azért kalandoztam ezekbe a dolgokba, hogy láthatóvá váljon emberünk összetett személyisége (ezért is jár per?). Mert most egy esztergomi belső ellenzék blogja ellen rántott kardot.Miközben már több bírósági ítélet, Alktománybírósági határozat is kimondta: a közszereplőknek jóval többet is el kell viselniük, mint egy átlagembernek. Ráadásul a vélemény már fogalmilag is el kell váljon a tényállítástól. A dolog Lengyel László perbeszólításával vette kezdetét még az Antall-kormány idején. A korrupciót plasztikusan leíró szövege miatt perelték be a pulóverest, és veszített is, mert nem tudta jogilag bizonyítani, hogy „a közigazgatásban a korrupció olyan mértékű, hogy minden szinten megvan a tarifája a köztisztviselőknek”. Nyilván a korrupció éppen attól az ami, hogy nincs tanu, nincs hangfelvétel, nincs dokumentum (hacsak nem a Székely Zoltán-féle...), így nincs egzakt bizonyíték sem. Lett viszont ítélet. De ez régen volt. Mára már megváltozott a világ, lehet közbeszédben gyalázkodni, uszítani, az árpádsáv ugyan még nem kötelező (az én házamon sosem lesz!), cigányozni, zsidózni, nem etnikailag romákat házastul fölgyújtani már napi gyakorlat lett.
Ebben a légkörben tartotta fontosnak Meggyes Tamás, esztergomi polgármester, országgyűlési képviselő perre vinni egy blogger ellene irányuló szövegét. Meggyes Tamás nagyot tévedett, amikor azt hitte, hogy akármilyen eredményt is elérhet ezzel a perrel. Ha esetleg győzne is n+1 fokon, akkor is csak lejáratódna egy olyan harcban, amit ő indított, következésképpen maga alatt vágja a paragrafust.
A blogger bloggol, a polgármester ügyvédet fogad, az ügyvéd keresetlevelet állít össze, a bíróság meg majd jól időt húz, végül sokadfokon majd valamit maszatol. Mindenki teszi a dolgát.
Kinek a dolga azonban normálisnak lenni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése