2009. augusztus 17., hétfő

Cigányozás (lájt)



Úgy tűnik a gondolataim nehezen találnak maguknak más témát. Továbbra is foglalkoztat ez a dolog, csapongok, felvetek és elvetek mondatokat. Inkább nem megyek bele mélyen csak fölvetek, amúgy lájtosan néhány kérdést.
1. Önkéntes útonállók feltartóztattak egy dzsipet valahol a vadkeleti végeken. A dzsipben fegyveres vadász ült, néhány híradás szerint nem égett a fényszórója, a megállítók egy spontán szerveződött (Roma Gárda?) roma önvédelmi alakzat tagjai voltak. A kérdés: akkor ez most cigánybűnözés?
2. A Centrum parkolós cég (nagy rablók amúgy, galád módszerekkel dolgoznak) vezetői immár gyanúsítottak. Akkor ez most magyarbűnözés?
3. Nagylányunk, Réka hat éve bébiszitterkedett egy évig New York-ban, egy zsidó családnál. Középkorú, gyermektelen házaspár, akik Magyarországról, itteni gyámügyi eljárás eredményeképpen egy cigány kislányt (Sophie) fogadtak örökbe. Magyarországon vakációznak, vasárnap vendégeskedtek nálunk, a most már kilencéves gyönyörűszép és immár amerikai kisgyerekkel. Élete, emberi karaktere a nagyon fiatalon elnyert polgári lét, a normális nevelés, a szerető család hatására a mi normáink szerint egyenesben van és várhatóan kiegyensúlyozott életpálya vár ár. Akkor ő nem is cigány?
4. Megtámadták a Sziget fesztiválról hazatérőben lévő egyetemistát Zuglóban. A támadók romák, a megtámadott magyar fiatal volt. És nem csupán a támadás ténye felháborító, hanem a romák etnikai alapú gyalázkodása is bicskanyitogató! Nyilván ez is cigánybűnözés?
5. Nyilván Pécsett, a meg nem nevezett cégnél nem alkalmaznak romákat beszállítói, anyagbeszerzői munkákra. Főleg nem számítástechnikai területen. Viszont sikeresen lenyúltak róluk 7 milliót. Fehérgalléros bűnözés ez? Magyarbűnözés?
6. És végül: megyünk-e még lejjebb ezen az ördögi spirálon a teljes szétesésbe?
Amúgy:
Biztos, hogy csak gazdasági válság van?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése